Skip to main content

Waarom sinaasappelsap persen?


Sinaasappelsap is niet alleen gezond maar ook nog eens lekker en het geeft je een frisse boost om je dag te beginnen. Vroeger at ik bij mijn oma altijd croque monsieur met een vers glas geperst sinaasappelsap.

Sinaasappelsap zit vol met natuurlijke suikers, vitamine C en Vitamine A. Verder draagt het eten van sinaasappelen of drinken van sinaasappelsap bij aan de inname van foliumzuur. Er zit ook een kleine hoeveelheid magnesium en calcium in sinaasappelsap. 100 ml sinaasappelsap bevat ongeveer 44 kcal. Sinaasappelsap is een heel gezonde drank die je immuunsysteem versterkt Een sinaasappel is een citrusvrucht. Andere citrusvruchten zijn:

 

  • Citroen
  • Mandarijn
  • Limoen
  • Grapefruit

Je kan van elke citrusvrucht sap maken. De lekkerste en meest zoete is natuurlijk sinaasappelsap. Citroen, limoen en grapefruit zijn veel zuurder. Mandarijn komt aardig in de buurt van sinaasappel. Sinaasappelsap kan je maken op verschillende manieren. Hieronder de meeste effectieve manieren om zelf sinaasappelsap te maken.

Sinaasappel persen zonder pers

De populairste manier is met een citruspers. De werking is heel eenvoudig je legt de halve sinaasappel op de perskegel waarna je met de hand of met een hefboom op de sinaasappel drukt terwijl de perskegel zal draaien en daarna komt het versgeperst sinaasappelsap in een reservoir of je kunt het direct in een glas uitschenken.

Princess 201853
Philips Avance HR1883/31

Een slowjuicer is ook een effectieve manier om 100% puur en vers sinaasappel sap te maken. Een slowjuicer werkt anders dan een citruspers. Een slowjuicer kneust traag het sinaasappel tot puur sap. Je zal de eerst schil volledig moeten verwijderen om daarna de stukjes sinaasappel in de slowjuicer te steken. Verder kan je ook nog met een sapcentrifuge vers sinaasappelsap maken. Dit is eigenlijk het omgekeerde van een slowjuicer. Een sapcentrifuge draait op een hoog toerental, een typisch kenmerk van sap maken met een sapcentrifuge is het schuim boven aan het glas na het maken van het sap.

Hurom HZ-SBE17 H25
Domo DO9061J
Philips Avance HR1946/70

Sinaasappel persen zonder pers

Een handmatige citruspers in ongeveer hetzelfde als een citruspers. Juist draait de perskegel niet en is er geen hefboom. Je moet gewoon de in 2 gesneden sinaasappel zelf drukken en draaien terwijl de deze op de perskegel ligt. Meestal zit er ook een filter en reservoir aan deze handmatige citruspers zodat de pitjes gescheiden blijven van het  sinaasappelsap. Je hebt ook nog simpelere modellen die enkel een perskegel en een opvang oever hebben waarin het sap terecht komt na het persen. Deze heeft meestal geen filter. De handmatige citruspersen zijn meestal van plastic of glas.

Met de hand persen gaat ook maar dit is iets minder effectief als sinaasappelsap maken met een citruspers. Als je met de hand een sinaasappel perst moet je eerst de sinaasappel in 2 stukken snijden. Daarna kan je een en kom of breed glas de sinaasappel met je hand uitpersen. Het is niet zo effectief omdat er ook mee pitten worden geperst samen met het sap.

Hopelijk kan je nu zelf aan de slag gaan om de lekkerste sinaasappel sap zelf te maken bij je thuis. Als je zelf geen sinaasappelsap wilt maken zijn er nog andere manieren om aan sinaasappel sap te geraken:

Je kan het in de supermarkt kopen, Hier zijn meestal wel suikers en conserveermiddelen toegevoegd ook gaat het in de meeste gevallen om sinaasappelsap concentraat dus geen vers geperst sap.

sinaasappelsap maken

Sinaasappelsap in de supermarkt kopen

Op veel plaatsen kan je ook vers geperst sinaasappelsap kopen. Versgeperst sinaasappelsap kost meestal al gauw 1,5 – 2 € voor een halve liter. Dus als je door het jaar veel vers sinaasappelsap drinkt lopen de kosten al snel op. Investeer daarom in een degelijke citruspers. Het is een mooie investering op lange termijn die waarvan de aankoopprijs snel is terug verdient op de kosten die je uitspaart aan versgeperst sinaasappelsap kopen.

Als je in België of Frankrijk sinaasappel sap zoekt dan is het op veel plaatsten onder de naam jus d’orange verkrijgbaar. Dit betekent gewoon sinaasappel sap in het Frans.

Sinaasappel sap is een gezonder alternatief op frisdranken, denk eraan dat er wel een paar nadelen zijn aangezien er veel suiker in sinaasappelsap zit beperk je drinken van fruitsappen zo veel mogelijk.

Door de hoeveelheid suiker kan dagelijks sinaasappelsap nadelig voor je gebit zijn. Verder bestaat er risico op overgewicht en diabetes type 2. Een glas sinaasappelsap bevat ongeveer 7 klontjes suiker (fructose).

Leuk om te weten: De meeste sinaasappels komen van Brazilië of Spanje.


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *